Select Page

Molière

Scapinove zvijače

Molière

Jean Baptiste Poquelin, pozneje si je sam nadel ime Molière, se je rodil meščanski družini 15. januarja 1622 v Parizu. Pri 21 se je odločil, da bo svoje življenje posvetil gledališču. Bil je predstavnik klasicizma. Norčeval se je iz takratne družbe, razrednega vpliva, pokvarjenosti aristokracije in pohlepu meščanstva in ni se bal obsojanja hinavskih katoliških duhovnikov. S Scapinovimi zvijačami se je v poznih letih gledališke kariere vrnil k tradicijam commedie dell’ arte.

 

Scapinove zvijače

Odločitev za Molièra je prišla z režiserjeve strani: Peter Harl je izbral Scapinove zvijače v prevodu Primoža Viteza. Od začetka previdni smo se po prvih vajah kar navdušili. Te so začele oktobra 2018, tudi tokrat razmeroma počasi, ker je bil režiser precej zaseden. Po 34 vajah smo imeli premiero 23. marca 2019 v Kulturnem domu v Desklah.

Komedija Scapinove zvijače velja za eno najinteligentnejših in najbolj učinkovitih situacijskih komedij vseh časov. V malem mestecu se mlada prijatelja znajdeta vsak v svojem primežu prepovedane ljubezni, zraven vsega pa sta še brez denarja. Za običajne ljudi bi takšna zagata predstavljala brezizhodno situacijo. A z vsemi možnimi žavbami namazan  iznajditelj zvijač in nesebični sluga Scapin z veseljem priskoči na pomoč zaljubljencem …

 

Scapin
Radovan Pušnar
Géronte
Franc Krnel
ArganteSeverin Drekonja
HyacintheNeža Jeklin OctavePrimož Božič
LeándreTine Lovišček ZerbinetteJulija Ipavec
SilvestreSimeon Kodelja NérineAnka Majnik
Carla
Barbara Filej
režiser
Peter Harl

šepetalki
Vita Vidič in Majda Pušnar

scenograf
Branko Drekonja

kostumografinja
Nevenka Tomaševič

luč
Simon Žnidarčič in David Škrlec

ton
Simon Leban in Tine Drekonja

scenski mojster
Simeon Kodelja

 

skupinska

 

plakat

 

 

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA

 

Križnič-proz

 

SALONIT1

 

sibav

 

 

KLET D