Gledališče na Kontradi 2009

Zadnja dva vikenda v avgustu sta že tradicionalno rezervirana za predstave ljubiteljskih gledaliških skupin v okviru Gledališča na Kontradi. Tudi letošnji program smo sestavili iz šestih predstav, ki so se zvrstile od 21. do 30. avgusta po naslednjem razporedu:

Otvoritvena predstava je pripadla igralcem iz Predoselj. Njihova izvedba komedije sicer ni ohranila italijanskega kolorita, so pa tipični Goldonijevi zapleti ob izvrstni igri zlasti glavnega igralca prijetno zabavali 200 gledalcev, kolikor se jih je nabralo na Kontradi.

Kranjskogorci niso imeli sreče, seveda skupaj z njimi tudi organizatorji in gledalci (nekaj čez 200). Po desetih minutah se je ulilo in komedija je šla po gobe. Dobra volja gostujoče skupine nam je omogočila, da smo predstavo lahko ponudili gledalcem ponovno 6. septembra. Žal se je ta dan nabralo pol manj gledalcev, kar je škoda, saj je Voli res dobra predstava.

Čeprav je prejšnji dan odpadla predstava, so gledalci (240) v nedeljo dodobra napolnili Kontrado. Zagotovo niso bili razočarani nad drežniško interpretacijo zabavne Fojeve komedije, kar je potrdil tudi njihov aplavz ob koncu predstave.

Drugi del Gledališča na Kontradi smo začeli že na četrtek, ker je bil petek zaseden z otvoritvijo Kogojevih dnevov. Prvič so se na Kontradi predstavili gledališčniki iz Dekanov, ki so s svojo izvirno in lokalno obarvano komedijo zapustili dober vtis, tako da so gledalci (čez 200) zadovoljni odhajali domov.

Štandrež ima pri nas bolj malo sreče z vremenom; tokrat je tako slabo kazalo, da smo predstavo preselili pod streho – v Kulturni dom Deskle. Njihov renome je očitno dovolj velik, da se je dvorana napolnila. Gledalcev (220) seveda niso razočarli; lahko so se zabavali in razmišljali ob izvrstni Nušičevi komediji.

Za konec smo spet zaigrali domačini ki imamo že tradicionalno največji obisk; letos se je nagnetlo na Kontrado dobrih 300 gledalcev.

Gledališče na Kontradi 2009 smo tudi letos začeli z gledališkim posvetom na temo Dramaturgija dramskega lika od dramske predloge pa do žive odrske upodobitve znotraj gledališke predstave.  Vodila ga je dramaturginja Samanta Kobal iz koprskega gledališča.

Že od 13. avgusta dalje in ves čas srečanja pa je bila v Gostišču Križnič na ogled razstava plakatov Branka Drekonje, ki je na ogled postavil izbor gledaliških plakatov in unikatne plakate za morščanskega pusta.

Nasvidenje v Gledališču na Kontradi 2010!