Postavljanje prtona
(19. marec 2004)

Običaj je, da se nevesti in ženinu na petek, dan pred poroko, postavi prton. Na našem koncu ga delamo iz smrečja. V prejšnjih časih je to bila naloga vaških fantov, v urbanih naseljih pa to ni več pravilo; nalogo prevzamejo sosedje ali prijatelji ali kakšna druga skupina, ki je ženinu ali nevesti blizu.

Tako smo člani AGD Kontrada prevzeli nalogo, da našemu tonskemu mojstru Simonu Lebanu, ki se je poročil 20. marca 2004, postavimo prton.

Najprej je 19. marca popoldne naš prevoznik Sime z nekaj člani priskrbel smrečje. Ob 20.00 smo se počasi nabrali pred blokom, kjer stanuje ženin. Ob ekipi izvajalcev se vedno nabere še kup sosedov in prijateljev, ki pomagajo pri delu – če ne konkretno, pa vsaj z besedo in pesmijo.

Postopek same izdelave in postavljanja prtona je utečen:

• najprej je treba smrekove veje oklestiti, da dobimo približno 30 cm doge vejice;
  • vejice zberemo v šope, s katerimi opletemo tram – tako dobimo prvo kolono, nato opletemo še drugo;
  • obe koloni postavimo pokonci (ponavadi pred vhod) in ju pritrdimo, kakor pač dopuščajo okoliščine;
  • koloni na vrhu povežemo z desko, ki jo prav tako obložimo s smrečjem, nanjo pa pritrdimo tudi napis (mi pripravimo za vsak prton novega, na hrbtno stran se izvajalci podpišemo in ga, ko prton čez teden dni podremo, podarimo mladoporočencema);
  • sledi oblikovanje prtona: kolone lahko obrežemo v okroglo ali kvadratno obliko, vrhnjo prečno zvezo pa ravno ali v obok (tokrat mo naredili kvadratne kolone z ravno prečno zvezo);
  • še zadnje dejanje: prton okrasimo z rožami.

Seveda so nas vsi zgoraj predstavljeni koraki utrudili, zato smo si večkrat vzeli malo odmora in se podprli (na voljo je bilo od vsega). Vmes je prišla na obisk tudi mme. Parole in prinesla Simonu darilo.

Podvig smo zaključili okrog treh po polnoči.