Select Page

Vinko Möderndorfer

Tri sestre

Vinko Möderndorfer

Vinko Möderndorfer (1958), pisatelj, pesnik, esejist, dramatik in režiser je na področju dramatike je ustvaril obsežen opus del; kar nekaj jih je bilo nagrajenih, z naše strani izbrana komedija Tri sestre je bila nominirana za Grumovo nagrado.

 

Tri sestre

Odločitev, da bomo igrali Tri sestre, je nedvomno povezana z dejstvom, da smo v naši skupini igrali že dve Möderndorferjevi komediji (Mama je umrla dvakrat in Vaja zbora), ki sta bili pri publiki zelo dobro sprejeti.

Delo smo zastavili že leta 2020, vendar smo ga morali po nekaj vajah prekiniti zaradi omejitev v zvezi z epidemijo. V nadaljevanju smo postavili na oder Pet žensk.com, tako da smo vaje za Tri sestre ponovno zagnali v nekoliko spremenjeni zasedbi septembra 2022 in imeli premiero 26. 2. 2023 v Kulturnem domu v Desklah.

Tri sestre Vinka Möderndorferja so nasičene s citati, bolj ali manj skritimi in odkritimi namigi in aluzijami na vsaj dve od štirih velikih dram klasika svetovne dramatike Antona Pavloviča Čehova. Kljub temu pred ogledom Möderndorferjevih Treh sester ni treba opraviti obveznega domačega branja – liki, odnosi, problemi in teme stojijo sami zase, preneseni v naš čas.

Möderndorferjeva oče in mama se upreta cankarjanskemu idealu trpečih staršev in želita, enkrat in prvič, tudi na račun otrok, užiti življenje. Ob prvi postavitvi Češnjevega vrta Čehova na oder je sloviti ruski režiser Stanislavski komedijo režiral kot tragedijo – podobno občutje bo morda prevevalo tudi slovenskega gledalca. Zgodovina se tu ponovi kot farsa, emancipacijo staršev sebično poteptajo otroci, vzgojeni v času, kjer je treba za »srečo« kdaj tudi koga pohoditi.

 

tataSlavko Jereb mamaKlelija Dolenc
Olga (najstarejša hči)Anka Majnik Fredi (Olgin mož)
Simeon Kodelja
Maša (srednja hči)
Ksenija Krnel
Irina (najmlajša hči)
Valentina Dugar
Andrej (Irinin fant)
Primož Božič
režija in glasba
Peter Harl

šepetalki
Vita Vidič in Barbara Filej

scena
Branko Drekonja

kostumi
Nevenka Tomaševič

luč
David Škrlec

ton
Simon Leban in Tine Drekonja

scenski mojster
Simeon Kodelja, Slavko Brezavšček in Severin Drekonja

 

skupinska

 

plakat (Branko Drekonja)

 

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA