Srečanje ljubiteljskih gledaliških skupin v Kanalu

Letošnje Gledališče na Kontradi (2005) je potekalo zadnja dva vikenda v avgustu; v prvem vikendu dve predstavi, v drugem še preostale tri.
Načrtovani program se je nekoliko porušil zaradi odpovedi dveh gledaliških skupin. Svoje sodelovanje so zaradi bolezni odpovedali tolminski gimnazijci (Sartre – Za zaprtimi vrati). Ker se je to zgodilo le par dni pred njihovim napovedanim nastopom, nismo uspeli dobiti nadomestne predstave. Tako je sobota 20. avgusta ostala prazna.
Druga odpoved (tudi zaradi bolezni) je prišla nekoliko prej: svoj nastop so odpovedali gledališčniki iz Ospa (Nikolo – Srečne vdove). Vzpostavili smo stike na vse strani in po dolgotrajnih peripetijah tik pred zdajci vendarle dobili nadomestno predstavo gledališčnikov iz Dobrove pri Ljubljani (Hadžić – Državni lopov).

Končna podoba Gledališča na Kontradi 2005 je bila torej taka:

DAMA ŠKRAT

Otvoritveno predstavo so pred približno 150 gledalci dobro odigrali gledališčniki iz Zaloga.

19. avgust ob 20.00

KUD Svoboda Zalog (Ljubljana)

P. C. de la Barca
DAMA ŠKRAT

Madrid 1624. Mesto slavi rojstvo princa. V to razigrano množico prideta don Manuel in njegov sluga, ki iščeta hišo prijatelja don Juana. Po naključju se z njegovim bratom Luisom zapleteta v dvoboj, vendar zaplet razreši sam don Juan in ju povabi v svojo palačo. Don Juan in Luis pa imata tudi lepo, mlado, ovdovelo sestro …

ZA BLAGOSLOV IN RDEČE ZVEZDE

Nedeljsko predstavo je zaznamovalo slabo vreme, ki ni dovolilo niti pomisliti, da bi igrali na prostem. Tako smo štandreški nastop prestavili v Kulturni dom v Deskle, kjer se je navkljub vsemu nabralo skoraj 200 gledalcev, ki so uživali ob izvrstni interpretaciji svežega in aktualnega besedila.

21. avgust ob 20.00

Prosvetno društvo Štandrež

Janez Povše
ZA BLAGOSLOV IN RDEČE ZVEZDE

Levo usmerjeni Berlottijevi bi radi zgradili upepeljevalnico na dvorišče sosedovih, desno usmerjenih Ferfoljetovih. Neibežen konflikt oboje tako zagrabi, da so celo pripravljeni spremeniti svoje prepričanje. V spor posežejo otroci, ki niso obremenjeni s politiko, in najdejo pot do strpnega in celo prijateljskega sobivanja.

no images were found

DRŽAVNI LOPOV

Slabo uro trajajoča predstava treh igralcev (Državni lopov) je prepričala skoraj dvestoglavo publiko, ki se je nabrala na Kontradi kljub grozečim oblakom. Na srečo so oblaki svojo grožnjo udejanili, ravno ko so gostje spravili zadnji kos scene na kamion.

26. avgust ob 20.00

KUD Dolomiti Dobrova

Fadil Hadžić
DRŽAVNI LOPOV

Državni lopov je komedija, ki jo je avtor posodobil in priredil za današnje razmere. Njena ost je uperjena zoper barabijo in korupcijo v zvezi z aktualnim dogajanjem (osamosvojitev, demokracija, lastninjenje, privatizacija, nova moda, lahke ženske itd.

POROČIL SE BOM S SVOJO ŽENO

Sobota 27. 8. je bil edini vremensko neproblermatičen dan. Odlično so ga izkoristili gostje iz Bovca; s svojo komedijo so skoraj dve uri skrbeli za dobro voljo in nasmejane obraze številne publike (čez 200 gledalcev).

27. avgust ob 20.00

Gledališka skupina BC

Marjan Marinc
POROČIL SE BOM S SVOJO ŽENO

Komedija gradi dogajanje na nekoliko pretirano predstavljenih problemih med zakoncema (stanovanjska stiska, ljubosumje). Ko se vmeša še spletkarska zapeljivka, pride do ločitve. Vse skupaj dodatno zapletata še tašča in tast s svojim vmešavanjem. Na koncu ločenca le spoznata svojo zmoto in priznata, da se še ljubita.

NERGAČ

Zaključno besedo smo seveda imeli domačini. Minimalna vstopnina in domač teren sta verjetno pripomogla, da se je na Kontradi zbralo skoraj 250 gledalcev, čeprav je vreme spet nagajalo in je kazalo, da se bo vsak čas ulilo. No, zdržalo je do konca, tako da smo na koncu lahko izpeljali tudi dodatek: pred publiko izrekli čestitke našemu režiserju Stanetu Lebanu ob njegovi 50-letnici igranja.

28. avgust ob 20.00

AGD Kontrada Kanal

Carlo Goldoni
NERGAČ

Goldonijeva komedija Nergač ponuja enostavno in predvidljivo zgodbo. Na začetku se predstavi gledališka skupina, ki potem odigra Goldonijevo komedijo: nergaški starec Todero s svojim nerganjem spravlja družino v obup, vendar najdejo pot, da ga prelisičijo. Predstava se konča z odhodom gledališke skupine.