Letošnje Gledališče na Kontradi je potekalo dva vikenda od 18. avgusta do 27. avgusta. V program smo uvrstili šest predstav. Prvotni izbor smo morali že na začetku spremeniti, saj so gledališčniki iz Drežnice, ki naj bi otvorili srečanje, odpovedali nastop zaradi odsotnosti igralca. Na pomoč so nam priskočili Kranjskogorci; tako je končna podoba takšna:

In tako je nastalo izvrstno dramsko delo Art. Igralci so ga preimenovali v Moški art. Lahko bi bil tudi »ženski art«, a kaj, ko so glavni junaki trije prijatelji Iivan, Marko in Sergej. Nerazdružljiva trojka, ki jo družijo skupne večerje, brezciljna pohajkovanja po mestu, ogledi kina in gledaliških predstav. A glej ga zlomka, nekega dne gre eden izmed prijateljev, brez vedenja ostalih dveh, v galerijo in si kupi sliko. Sliko, zaradi katere je nenadoma izdano medsebojno zaupanje in načeto prijateljstvo.
Banalno, a tako zelo človeško.

Približno uro dolgi predstavi treh igralcev, ki v središče postavlja odnose med prijatelji ob vrednotenju umetniškega dela – slike, je publika z zanimanjem sledila. Na Kontradi se je nabralo nekaj čez 200 gledalcev, kar je bila potrditev in spodbuda za nas – organizatorje.

Županu – predsedniku društva za dvig čednosti in morale – se tik pred volitvami nadloge kar zgrinjajo nad glavo. Hči edinka je do ušes zaljubljena v navadnega učitelja, ki nima ne spredaj ne zadaj nič. Županova hči potrebuje kaj boljšega, predvsem kaj bogatejšega. Najhujše izmed vsega pa je to, da se ob do konca nepravem času pojavijo skrivnostna pisma, ki razkrivajo, kdo od znanih vaških veljakov je oče sina znane lepotice, ki je bila nekdaj snažilka na šoli. Je to župan ali kateri od njegovih najbolj zvestih svetnikov? Resnica ne sme priti na dan, pred volitvami pa še sploh ne!

Gledališčniki iz Pirnič so s svojo izrazito komično predstavo zadostili pričakovanjem publike, ki se je tokrat nabrala v še nekoliko večjem številu (blizu 250) in nagradila nastopajoče z dolgim aplavzom.

Seveda si z ljubiteljskim gledališčem nismo upali zagristi v “ta pravega Hamleta”, pa vendar nismo šli prav daleč stran. Kajti drama Iva Brešana z originalnim naslovom Predstava Hamleta v selu Mrduša Donja obravnava zelo podobno zgodbo, ki se dogaja kmalu po drugi svetovni vojni nekje v Dalmaciji. Mi smo si zgodbo nekoliko priredili, jo približali sedanjosti in prevod Janka Lozarja tudi jezikovno podomačili. V prvi vrsti nas je najbolj zintrigirala nemoč preprostega človeka zoper brezobzirnost povzpetnežev, ki v pridobivanju oblasti ne izbirajo sredstev in se poslužujejo vseh podlih prevar in podtikanj.

Dober glas seže v deveto vas – glas o dobrih predstavah je v nedeljo privabil na Kontrado že 270 do 280 gledalcev. Da so bili s predstavo več kot zadovoljni, dokazuje preprosto dejstvo, da so vztrajali do konca, čeprav jih je zadnjih dvajset minut močil dež. Seveda je treba pohvaliti tudi skupino iz Štandreža, ki je kljub dežju pripeljala predstavo do zaključnega prizora in si tako prislužila še dodatne simpatije gledalcev.

no images were found

Če si prišel, dragi gledalec, sem iskat resnico in nova spoznanja, se motiš. V Limonadi zaman iščeš novih spoznanj. Njen namen je je osvežitev in sprostitev od takšnih in drugačnih utrujanj.
Ljubezenske intrige med policajem Blondom in tremi policistkami so samo fikcija. V tem primeru resničnost odpade. Preveč tragična bi bila. In če se pri ljubezenskem kvadratu bojiš resnice, te ostali prizori bolj kot ne popeljejo v pravljico s hollywoodskih filmskih platen. Nič preveč inteligentni lopovi brskajo za muzejskimi tvarinami, ki nenadoma oživijo bežijo, pred sabo, svojo preteklostjo in prihodnostjo.

Zanimiva in predvsem drugačna predstava ajdovskih študentov je vzbudila različne odzive, vsekakor pa je popestrila srečanje in prinesla vanj nekaj svežega. Po odzivu je sklepati, da je tudi publika (spet okrog 250) znala to ceniti.

Gospod Chandebise je sicer ljubeč mož, ki pa že nekaj časa ne izpolnjuje zakonskih dolžnosti. Njegova žena začne sumiti, da je to posledica nezvestobe. Paket, ki ga pomotoma odpre, še poveča sume o moževi domnevni nezvestobi. Začne se igra, v kateri nihče ne zaupa nikomur več, kjer je polno ljubosumja, napačnih razumevanj, zamenjav oseb itd., skratka, igra zapletov ali – kot pravijo gledališki kritiki o tej Feydeaujevi komediji – igra stotih vrat oziroma matematična komedija.

Edini dan, ko nismo neprestano gledali v nebo, kako je z vremenom, je kanalsko Kontrado napolnila skupina iz Bohinjske Bistrice s svojim dinamičnim nastopom. Predstava, prežeta s situacijsko komiko, je dodobra nasmejala okrog 270 gledalcev.

Komedija Krapi je postavljena v mestece Mirne Vode, v katerem se za nekaj mesecev naseli pisatelj Tine Žitnik, da bi nabral snov za nov roman. Ugledni mestni veljaki, ponosni, da bodo ovekovečeni v knjigi, ponujajo svoje svetle plati in z zaskrbljenostjo skrivajo svoje napake. V ospredje se rineta poslanec in župan; načelnik sumnjičavo nadzira dogajanje, hkrati pa skuša krotiti radoživo ženo, ki ji pride prav vsak. Dogajanje se zaostri, ko ravnateljica razkrije pravo identiteto pisatelja. Po vrsti zapletov se situacija razreši – seveda v korist “krapov”.

Vremensko najslabši dan smo ujeli domačini. V zadnjem hipu, ko je bil kombi s sceno že pred dvorano v Desklah, se je zjasnilo. V pičli uri smo pripravili sceno in prizorišče na Kontradi v splošno zadovoljstvo dvestoglave publike in seveda tudi nas organizatorjev, saj nam je tako uspelo izpeljati celotno srečanje na prostem.

Gledališče na Kontradi postaja uspešnica. Letošnjih šest predstav si je ogledalo približno 1500 gledalcev, organizacijsko je vse teklo brezhibno, skupine zapuščajo Kanal zadovoljne ali kar navdušene. Kot organizatorji se zavedamo, da to ni le stvar našega društva (zlasti ožje ekipe, ki sprejema gostujoče skupine in jim je na razpolago), ampak kanalski dogodek, ki ga pomagajo sooblikovati tudi drugi: Občina Kanal ob Soči s finančno podporo, prebivalci Kontrade s svojo gostoljubnostjo, Gostišče Križnič s svojo vedno okusno pogostitvijo in seveda številna zvesta publika, ki zna nagraditi trud nastopajočih gledališčnikov.

Nasvidenje v Gledališču na Kontradi 2007!