Select Page

Recital poezije F. Prešerna in njegovih sodobnikov

Nekje, v globeli časa se je rodila pesem

Besedila in pesmi izbral Stane Leban

Nekje, čisto slučajno se je rodila misel, da bi dvestoletnico rojstva Franceta Prešerna primerno obeležili. Padla je ideja o recitalu, ki bi združil vse nosilce kulturnega dogajanja v občini. Tak koncept je bil všeč tudi Stanetu Lebanu, ki je prevzel vse okrog izbora besedil in režije. Žal se nam ideja ni povsem uresničila, saj je sodelovanje najprej odpovedal MePZ Jože Srebrnič iz Deskel, nato pa še člani pihalne godbe iz Deskel. Da bi bila mera polna, se je porušil še terminski plan, saj smo zaradi obnavljanja dvorane v Desklah preložili premierni nastop s 3. decembra 2000 na 8. februar 2001. Na koncu pa smo zaradi nesoglasij in nekaterih pripomb KS Deskle – Anhovo izvedli recital 8. februarja 2001 v dvorani gasilskega doma v Kanalu.

 

Nekje, v globeli časa se je rodila pesem

recital

Recitatorji:
Franc Krnel
Radovan Pušnar
Barbara Filej
Vanja Montini
Majda Pušnar
Klelija Dolenc
Severin Drekonja
Boris Štrukelj
Mima Zadnek
Jasmina Gorjanc
Simeon Kodelja
Simon Žnidarčič
Ksenija Krnel
Anka Majnik
Ana Križnič
Pevka (solo): Alenka Medvešček
Oktet Liška dekleta
MPZ Kazimir Nanut (okrnjena zasedba)
Glasbena spremljava (sintesajzer): Mirjam Furlan
Izbor, režija in scena: Stane Leban
Izbor glasbe: Simon Leban
strokovna pomoč: Jasmina Gorjanc
Šepetalka: Vita Vidič
Zvok: Simon Leban
Osvetlitev: Bogdan Skrt
Scenski mojster: Julij Boltar

mama1

Uprizoritve

Premiera je bila 5. junija 2000 v Kulturnem domu v Desklah, prav tam smo imeli prvo ponovitev takoj naslednji dan, 6. junija 2000. Do poletja smo imeli tri ponovitve: v Braniku (17. 6.), Dolenji Trebuši (18. 6.) in še enkrat v Desklah (19. 6.).

S predstavami smo ponovno začeli 26. 9. 2000 v Tolminu in potem obiskali še Lig (1. 10.), Medano (14. 10.), Renče (21. 10.), Ajdovščino (3. 11.), Novo Gorico (12. 11.), Vrtojbo (24. 11.), Grahovo pri Cerknici (9. 12.), Hrpelje (12. 1. 2001), Sežano (13. 1.) in Gorico /Italija/ (14. 1.). S predstavo v Idriji 19. 3. 2001 smo sodelovali na Medobmočnem srečanju gledaliških skupin, sezono pa smo zaključili s predstavama na Trnovem (17. 6.) in v Šempetru (23. 6.).

Tehnika

Tehnično predstava ni bila pretirano zahtevna; osvetlitev je bila fiksna, malo več je bilo dela z glasbo. Sama scena je kljub enostavnosti odlično učinkovala, zahtevnejša je bila le izdelava krste, ki se (na koncu prvega dejanja) razpre v mizo; na gostovanjih pa je včasih povzročalo probleme obešanje zadnjih (belih) zaves. Se je pa nabralo obilo drobiža (dva otroška vozička, stoli, rože, venec,…), tako da je bil kombi spet natlačen.

Videoposnetek

Tudi to predstavo je posnel Boris Valentinčič in sicer četrto ponovitev, ki smo jo odigrali 19. 6. 2000 v Desklah. Kaseto so dobili vsi člani ansambla.

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA