Select Page

Nicola Manzari

Mrtvi ne plačujejo davkov

Komedija v treh dejanjih

Izkoristili smo priliko in končno premaknili termin naših premier na ugodnejši čas. V letu 2001 smo pripravili recital, ki je doživel le tri ponovitve, do poletja pa smo še vedno igrali tudi Mamo. Tako smo lahko začeli s študijem nove predstave šele jeseni in odločili smo se, da bodo tudi vnaprej naše premiere okrog 8. februarja. Ta urnik ima dve prednosti: premiera sovpada s kulturnim praznikom, hkrati pa nam ostaja dovolj časa, da do poletja izpeljemo večino gostovanj; tako utrjeno predstavo jeseni laže obnovimo za preostala gostovanja. Že v septembru 2001 smo začeli z vajami za komedijo Mrtvi ne plačujejo davkov.

Nicola Manzari

Rodil se je leta 1908 v Bariju; zapustil je odvetniški poklic in se ukvarjal s pisanjem dramskih del in filmskih scenarijev. Njegova prva uspešnica je Igra za štiri osebe (1944), največjo popularnost pa je dosegel po vojni z deli Mrtvi ne plačujejo davkov (1952), Sramežljivost (1954), Naši drago otroci (1956), Bog obvaruj Škotsko (1960) in Pozdrav (1967). Poleg tega je napisal vrsto filmskih scenarijev, sam režiral nekatere svoje komedije ter pisal besedila za redio in televizijo. Umrl je v Rimu leta 1991. Prevod: Ivan Šavli

Mrtvi ne plačujejo davkov (1952)

Preprostemu nižjemu uradniku Marcu Vecchiettiju se ponudi enkratna priložnost, da se reši revščine in nevzdržnega položaja v zakonu. Država mu namreč pošlje obvestilo, da je mrtev. Na prigovarjanje tašče Getrude in žene Amalie odide v rojstno mesto, da razjasni pomoto. V rodnem Braju ugotovi, da so ga v želji, da bi imeli lokalnega junaka, razglasili za padlega v vojni in mu postavili spomenik. Marco spretno izkoristi birokratsko togost in malomeščansko miselnost ter si zagotovi lagodno življenje, obenem pa uredi še svoj zakon.

 

Igralska zasedba:
Marco Vecchietti Radovan Pušnar
Amalia (njegova žena) Ksenija Krnel
Getruda (njegova tašča) Barbara Filej
Rafael (vratar) Severin Drekonja
Beraba (hišna lastnica) Klelija Dolenc
Morezzi (sodna uradnica) Majda Pušnar
Gigi (Mesar) Simeon Kodelja
Nicoletta (gostilničarka) Anka Majnik
Mariela (njena hči) Mima Zadnek
župan Franc Krnel
Giufredi (občinski tajnik) Boris Štrukelj
Baratti Simon Žnidarčič
prva bolničarka Vanja Montini
druga bolničarka Alenka Medvešček
obiskovalci Darja Skrt,
Vanja Montini,
Alenka Medvešček,
Vita Vidič,
Luka Drekonja,
Majda Pušnar,
Klelija Dolenc
Režija in scena: Stane Leban
Šepetalka: Vita Vidič
Zvok: Simon Leban
Osvetlitev: Bogdan Skrt, Simon Žnidarčič
Scenska mojstra: Julij Boltar, Simeon Kodelja
Slikarska dela in plakat: Branko Drekonja
Kostumi: PGD Nova Gorica in prispevki posameznih članov
Vodja Predstave: Julij Boltar

mrtvi1

Uprizoritve

Po premieri 8. februarja 2002 v Kulturnem domu v Desklah in gostovanju v Braniku 15. februarja smo nastopili v okviru abonmaja amaterskih gledališč Nedeljska srečanja v PDG v Novi gorici 17. februarja.
22. in 24. marca smo predstavo ponovili v Desklah, nato pa smo gostovali v Tolminu (26. 3.), Vipavi (6. 4.), Ajdovščini (12.4.), Hrpeljah (13. 4.), Šempetru (26. 4.), Bovcu (18. 5.) in Drežnici (23. 6.). Vipavsko predstavo smo igrali za Medobmočno srečanje gledaliških skupin, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, v Drežnici pa smo se vključili v njihov kulturni teden Amaterski oder v naročju Krna.

Jesenski del smo začeli z dvema predstavama na prostem: v Ročinju (7. 9.) in na Kontradi v Kanalu (8. 9.). Zaključili smo s predstavami na Trnovem (22. 9.), v Medani (12. 10.), Dolenji Trebuši (13. 10.) in Spodnji Idriji (20. 10.); dan prej (19. 10.) smo gostovali v okviru abonmaja amaterskih gledališč v Savljah (Ljubljana).

Tehnika

Predstava je bila tehnično dobro opremljena; zahtevala je kar nekaj svetlobnih in zvočnih efektov, kar smo z obstoječim svetlobnim parkom in januarja 2002 nabavljenimi zvočnimi aparaturami obvladali brez problemov tudi na gostovanjih.
Sama scena ni bila zahtevna; prebarvali smo že obstoječe panoje in dvoja vrata, na novo smo poiskali posteljo in mizo s stoli.

Videoposnetek

Tokrat je predstavo posnel Ivo Saksida (TV VITEL) 17. februarja v PDG v Novi Gorici . Zaradi tehničnih razlogov je drugo dejanje ponovno posnel v Desklah 24. marca in ga montiral v goriški posnetek. Kasete hranijo člani, ki so sodelovali pri predstavi.

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA