Select Page

Ob 500-letnici Trubarjevega rojstva

 

Eno opravilo v čast in spomin Primožu Trubarju

Po epski pesnitvi Antona Aškerca Primož Trubar in po izbranih besedilih Primoža Trubarja priredil in režiral Stane Leban.

Ideja, da tudi naše društvo primakne svoj kamenček v mozaik prireditev v Trubarjevem letu, je padla že nekje okrog premiere Doktorja v februarju 2008. Poprijel jo je tudi naš režiser Stane Leban, ki je do poletja pripravil besedilo in si zamislil koncept tega dogodka, ki ga je naslovil Eno opravilo v čast in spomin Primožu Trubarju. Bralne vaje smo začeli že 11. junija, tako da smo po počitnicah 5. sept. že šli na oder; do premiere 30. oktobra 2008 smo nanizali vsega skupaj 26 vaj.

K sodelovanju smo povabili tudi MoPZ Kazimir Nanut in vokalno skupino Liška dekleta, tako se je na koncu oblikovala kar velika skupina:

   
Recitatorji: BARBARA FILEJ
ANKA MAJNIK
VALENTINA DUGAR
KLELIJA DOLENC
VANJA MONTINI
KSENIJA KRNEL
FRANC KRNEL
SLAVKO JEREB
TINE LOVIŠČEK
SIMEON KODELJA
IGOR SITAR
RADOVAN PUŠNAR
BOJAN PERŠE
BORUT JURCA
MAJA KRIŽNIČ
NEJC SKRT
Moški pevski zbor KAZIMIR NANUT
Vokalna skupina LIŠKA DEKLETA
Ostali sodelavci: JASMINA GORJANC
MAJDA PUŠNAR
SIMON LEBAN
SIMON ŽNIDARČIČ
ANDI SIMČIČ
MATJAŽ GUSAK
 
 

skupinska

Eno opravilo v čast in spomin Primožu Trubarju

»Opravilo« je razdeljeno na dva tematska sklopa, ki se neopazno zlijeta v celoto. Prvi del, povzet po Aškerčevi pesnitvi Primož Trubar, nam predstavi najpomembnejše trenutke Trubarjevega življenja in razmere, ki so ga prepričale, da slovenski narod potrebuje za rast in razvoj tudi pisano besedo. V drugem delu pa lahko sledimo dramaturško obdelanemu izboru besedil in pesmi iz njegovega zapisanega in natisnjenega opusa.

Uprizoritve

Eno opravilo je specifičen gledališki dogodek, ki smo ga postavli v Trubarjevem letu in ga premierno uprizorili 30. oktobra 2008 v Kulturnem domu v Desklah. Zanimiv je za ožji krog gledalcev in v časovno zamejenem območju praznovanja spomina na Trubarja, zato smo ga uspeli ponoviti le še trikrat: dvakrat v Kulturnem domu v Novi Gorici 7. 11. 2008 (v dopoldanskem času za dijake TŠC) in v Kinogledališču v Tolminu 26. 11. 2008.

Tehnika

Postavitev je predvidevala zgolj simbolično scensko opremo; izvajanje je bilo podprto z glasbo, vendar brez zahtevnih zvočnih efektov; le osvtlitev je morala slediti odrski postavitvi, kar je zahtevalo ustrezno število reflektorjev in dobro uro dela, de se jih je nastavilo.

Videoposnetek

Videoposnetek je nastal na premieri, vendar je kvaliteta razmeroma slaba zaradi zelo temne scene, na kateri se recitatorji v črnih oblekah gibljejo pred črnimi zavesami. Ocenili smo, da ni primeren za razmnoževanje; hrani ga društvo v svojem arhivu in organizator snemanja Borut Jurca.

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA